Çelik Para Kasası Nedir sizin için ele aldık çelik kasa en basit anlatımla, kaybolduğunda, tahrip olduğunda, başkalarının eline geçtiğinde bize zararının dokunacağı her türlü eşya, doküman veya kıymetlerin saklanması ve korunması için kullanılan ürün bir kasadır. Kilitli bir posta kutusu, zarflarımızı postalarımızı başkalarının erişiminden ya da kaybolmasından korurken, saklayacağımız değerler arttıkça kullandığımız çelik kasanın da özellikleri artar. Bu nedenle, değişik tip ve özelliklerde, farklı güvenlik derecelerinde kasalar mevcuttur. Çelik kasa seçerken de, içinde neler korunacağı göz önüne alınarak, bilinçli bir tercih yapmak gerekir.
Adı çelik kasa olan her ürün, size gerekli olan kasa değildir.
Özellikle, güvenlik sorunun yaşandığı, evimize işyerimize hizmet vermek için giren yabancı sayısının arttığı günümüz hayat koşullarında size uygun bir kasa seçmek, sanırız ki iyi bir televizyon ya da şık bir ofis mobilyası seçmekten çok daha önemlidir. Evinizde, işyerinizde bulundurmak zorunda olduğunuz birçok değerli eşyanız vardır. Bunlar için ev tipi kasa veya büro tipi kasa kullanabilirsiniz. Değer kelimesinden "nakdi değer, para" anlamamak gerekir. Pasaportunuz çalındığında, nasıl sorunlarla karşılaşacağınızı bir düşünün.. Ya da otomobilinizin yedek anahtarıyla arabanız çalındığında sigorta şirketinizin kaybınızı tahsil edip etmeyeceğini...Doğru seçimi yapabilmeniz için gereken temel teknik bilgilerden, işyerleri için ayrıntılı sigorta değerleri "cash insurance rate", yangın dayanıklılık sertifikalarına kadar her tür ayrıntıya ulaşacak, sonunda doğru bir seçim yaparak, kendinizi güvene alabileceksiniz.
Kıymetli Eşyalarımızın Güvenliğini Nasıl Temin Ederiz?
Çelik kasaların işlevleri, insanların şahsi eşyalarını korumak için üretilmiş olup, belgeleri, altınları, paraları gibi değerli eşyalarının güvenliğini sağlayarak çalınmasını veya herhangi bir zarar görmemesini engelleyerek güvence altına almış olur. Bu sayede insanlar çok büyük zararlardan kurtulmuş olur.
Temel ihtiyaçlarımızın bir tanesi değerli eşyalarımızı korumaktır. Kaç defa endişelendik; mücevherlerim ve param evde güvende mi, eğer bir silah satın alırsam çocuklarım kendine ateş eder mi, ofisimde bir yangın meydana gelirse iflas eder miyim? İnsanoğlu parayı, altını ve değerli eşyaları keşfettikten sonra kasaya olan ihtiyaç ortaya çıktı. 1820’li yıllara kadar kasalar sadece hırsızlıktan korunmak için kullanıldı, 1840’lı yıllardan itibaren yangından korumak için dizayn edildi. Kasalarda genel olarak 2 ana özellik vardır -ev ve ofis kasaları- 2 ana bölüme ayrılır:
Hırsızlık Kasaları: Hırsızlığa karşı koruma sağlarlar fakat yangın dayanıklılıkları çok azdır. Duvarları genellikle katı metaldendir ve ataklara, kesmelere ve delmelere karşı dayanıklıdır. Sertleştirilmiş dayanıklı metaller genellikle kasanın içine girişi zorlaştırmak için kullanılır.
Yangın / Hırsızlık Kasaları: Genellikle çok amaçlı kasalardır ve iyi derecede hem yangına hem de hırsızlığa karşı koruma sağlar. Hırsızlık kasası gibi üretilirler fakat içinde ikinci bir duvar vardır, bu duvar, ateşe karşı koruma sağlayan özel bir malzemeden üretilmiştir. Genellikle ev kasaları aile yadigarlarlarını korumak için kullanılırlar: para, evrak, sözleşme, kişisel ve finansal evraklar, mücevher, bazen de fotoğraf ve video gibi geri dönüşümü olmayan eşyalar için. Bu çeşit eşyalar için eni iyi yöntem yangın ve hırsızlık kasalarını kullanmaktır. Genel olarak bu çelik para kasası yere ya da duvara monte edilirler. Duvar kasaları özel çerçeveye sahiptirler ve mümkün olduğunca onları monte etmek gerekir çünkü herhangi bir yangın anında zemin ısısı düşük olacaktır. Eğer özel eşyalarımızı bankada saklamak istemiyorsak, onları duvar kasalarında saklamak pratik olacaktır. Çok kolay monte edilip kullanılabilirler ve ev içinde özel bir değişim yapmaya gerek yoktur. Profesyonel bir kasa satın almaya bütçemiz yetmediği zaman, yanıltıcı kasaları kullanabileceğimizi unutmayınız. Onlar tipik çelik kasalara benzemezler ve yangına karşı korumaları yoktur ancak evin içinde olan ve fazla zamanları olmayan potansiyel hırsızlıkları bertaraf edebilirler. Bu tarz kasalar tabandan tavana istenilen yere taşınabilirler ve eşyalarımızı içine koyabiliriz, normal kasalara göre fiyatları daha ucuzdur. Unutmamamız gerekir ki evin içinde silah kasaları trajik kazaları engellemektedir. İstenilen boyuta göre genellikle çelikten üretilirler. Kasanın büyüğü her zaman pahalıdır. Fakat fazla para ödediğinizde büyük riskleri önlediğinizi unutmamalısınız.
Yangın Kasaları: Genellikle ince çift duvar ve duvarların arasında yangından korumaya yarayan malzemeyle üretilirler. Çok az güvenlik seviyeleri vardır, çünkü özellikle kağıtları korumak için üretilmişlerdir. İç sıcaklıkları 200C derecenin altındadır (bu kağıtların yok olma sınırıdır), bir tanesi farklıdır, o da Data Kasalarıdır, iç sıcaklık 52 C dereceyi geçmez (bu data medyaların yok olma sınırıdır) ve ayrıca nem, elektro manyetik dalgalar vs. gibi durumlara karşı dayanıklılığı vardır.
Şifreli Çelik Para Kasaları
Bir elektronik şifreli kasa da sadece mekanik kilit yerine bir elektronik kilit mekanizması da kullanılır. Elektronik şifreli kasayı açmak sıradan mekanik olanları açmaktan çok daha kolay ve hızlıdır. Hem güvenlik hem de kolaylık sunar. Bir elektronik şifreli kasada temelde iki tip kilit mekanizması vardır; bunlar elektronik tuş takımı ve parmak izli mekanizmadır. Elektronik bir tuş takımı kilitleme mekanizması kasaya şifreyi girmek için kullanıcıya bilindik bir elektronik pin pad sunuyor. Kullanıcı basitçe tıpkı ATM ve kredi kartlarında yaptığı gibi pin pad üzerine şifreyi girer. Kasa sadece girilen geçerli şifreyle açılacaktır. Kasaya birden fazla kişinin giriş yapabilmesi için daha fazla pin kodu belirlenebilir. Elektronik çelik kasa seçerken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktör ise kasada ne saklayacağınızdır. Eğer sadece dosya ve mücevherat saklamaya ihtiyacınız varsa standart bir kasa yeterli olacaktır. Eğer kaset, CD veya DVD kopyası gibi bir elektronik data saklamaya ve korumaya ihtiyacınız varsa özel bir data kasasına gerek vardır. Tüfek veya av tüfeği saklamaya ihtiyacınız varsa temelde iç hacim ihtiyacından dolayı özel bir silah kasasına ihtiyacınız var.
Arzu ettiğiniz kasanın sağlanacak güvenlik derecesi ve türünü de belirlemeye ihtiyacınız var. Bu kasa üreticilerinin sunduğu çeşitli derecelendirmelerden seçilebilir. Birincisi kasanın “soyulmasını” ne kadar zorlaştırdığını gösteren güvenlik dereceleridir. İkincisi kasanın yanma dereceleridir. Bir elektronik şifreli çelik kasa yanma değerlendirmesinde kullanılan belli başlı iki standart vardır. Birincisi belgeler için tasarlanan 150°C derecedir. Diğeri ise bilgisayar ve elektronik datalar için olan 35°C derecedir. Saatlerle belirlenen her iki değerlendirme de içerideki ısının tespit edilmiş miktarı olan elektronik aygıtlar için 35°C derecenin, belgeler için ise 150°C derecenin üstüne çıkmadan kasanın dayanabileceği 950°C dereceye kadar zaman verir. Data saklamak için tasarlanan bir elektronik kasa ayrıca yüksek neme, toza, elektromanyetik alanlara ve elektrostatik yüke karşı da koruma sağlar.
Elektronik şifreli çelik kasa seçerken dikkat edilecek son bir faktör de elektronik kasanın ihtiyacınız olan saklama miktarı ve düzenidir. Bunu toplam büyüklük ve kasanın şekli belirleyecektir. Seçerken kasanın gerçek ihtiyacınız olandan biraz daha fazla depolama alanı sunduğundan emin olun, böylece biraz daha eşya saklama ihtiyacınız olduğunda değiştirme problemiyle karşılaşmazsınız.
Gördüğünüz gibi bir elektronik kasa seçerken dikkat edilmesi gereken birçok faktör vardır. Tüm bu faktörleri düşünmek tam ihtiyacınız olan kasayı seçmekte size yardımcı olacaktır.
Yangın & Data Kasalarında Yangın Değerleri Nasıl Belirlenir?
Yangında dayanıklı kasaların ölçümlerini yapmak için 3 tip titiz yöntem vardır: Yangına dayanıklılık testi kasalara 1 saat boyunca 925°C, 2 saat boyunca 1010°C, 3 saat boyunca 1105°C sıcaklıkta ısı veriliyor, ta ki kasanın iç sıcaklığı 177°C sıcaklıkta sabit kalana kadar. Patlama tehlikesi testi kasalar kızgın sıcaklıkta iken bir anda patlamaya neden olabilir, bundan dolayı kasalar bu ısıyı muhafaza eder. 1095°C fırına kilitlenir ve monte edilir. Kasalar fırının içine kilitlenir ve monte edilir. Bu sıcaklık test süresi için temeldir, sonra kasanın soğumasına izin verilir. Yangın damlama testi kasaların ölçülerine dayanılarak yapılan testtir. Kasa 925°C altında fırına monte edilir. 30 dakika boyunca yangına maruz bırakılır, daha sonra 10 metre yükseklikten aşağıya atılır. Kasa yere düştükten sonra tekrar fırına koyularak 30 dakika boyunca yangına tabi tutulur.
Aydın Çelik Kasa da daha fazla çelik kasa modellerini inceleyebilirsiniz.