DATA KASALARI
Data kasası, bilgisayar ve elektronik dataların çeşitli türlerini güvenle saklamak için tasarlanmıştır. Elektronik datalar, kağıttaki datalara göre daha hassas ve kolay zarar görebilirler. Bu yüzden data kasaları için bazı özel gereksinimler vardır. Derecelendirme saat sayısıyla gösterilir fakat maksimum sıcaklık test esnasında 50 C derece ile ölçülür. Yani bu kasa 1 saat 1090 C derece ateşe maruz kaldığında iç sıcaklık 50 C derecenin üzerine çıkmaz.
DATA KASALARININ ÖZELLİKLERİ
- 1090 C derece ısıya 90 dakika dayanıklıdır ve yangın süresince iç sıcaklık CD, HD bozulma sıcaklığı olan 50 C dereceyi geçmez.
- Data kasaları sıcaklık, duman, buhar, nem, elektrik ve manyetik alanlara karşı tam koruma sağlar.
- Data kasa, yangın, su, Korozif gaz ve dumana karşı dayanıklıdır.
- Data kasa, manyetik alan korumasına yani Magnet Proof özelliğine sahiptir. İç içe iki kasadan oluşur, bu özelliği ile Çift Faraday kafesi oluşturarak manyetik alanlardan etkilenmez
- Data kasa kapak aralıkları, yanmaz fitillerle kapanmıştır.
- Data kasa içinde nem oluşmasını önleyici nem regülatörleri bulunmaktadır. İki kasa arası nem alıcı kimyasal maddelerle doldurulmuştur.
- Data kasalarının özellikleri arasında deprem, sel, su baskınlarına karşı tam bir izolasyona sahip olmaları da vardır.
İçinde bulunduğumuz teknolojinin ve dijital dünyanın hakimiyetindeki zaman diliminde bilgi en değerli ve koruma önceliğine sahip olgu oldu. Şirketler , Resmi Kurumlar ve daha birçok bilgi odaklı kurum için Arşiv dolapları ve dosyalarının yerini CD, Disket, USB Bellek, Harici Bellekler, LTO ve DLT Kartuşlar, Bilgisayar Backup, Veri Depoları gibi taşınabilir Data Banklar aldı. Eski Arşiv Dolaplarında saklanan bilgi ve belgelerin Su baskını ve Yangın gibi afetler ile sınırlı olan zarar görme ve yok olma tehdidi yeni nesil Data Banklar için ilave olarak 35 derece ve üzeri sıcaklık, %55 ve üstü nemli ortam olarak ortaya çıktı.
Data Kasa üretimi yangın, su baskınları, deprem gibi doğal afetlerin yanı sıra, veri depolama yedekleme ünitelerinin güvenli kullanımı ve muhafaza edilebilmesi adına geliştirilmiş ürünlerdir. İşinizle ilgili verilerin, başlangıç aşamasından sonlandırılmasına dek yöneterek depolama ve erişimin en düşük maliyetle en iyi duruma getirilmesi artık iş planlarının bir parçasıdır.
Dijital ortamdaki bilgi, günümüz iş dünyasının en kritik bir unsurlarındandır. Bulunması ve korunması gereken bilginin hacmi, her geçen gün artarken, bilgilerin günün her saatinde erişilebilir olması gerekiyor. Bilgilerinize, her hangi bir sebeple ulaşamamak, artık söz konusu bile olmamaktadır. Bilgi Teknolojileri harcamaları için ayrılan bütçelerin azalmasıyla, hayata geçirdiğiniz her sistemin verimli ve uygun maliyetli olması büyük önem taşıyor. Veri depolama, eskiden, her sunucuya bağlı bir sabit disk ya da teyp sürücü içeriyor ve doğrudan bağlantılı veri depolama ya da DAS ( Direct Attached Storage) olarak biliniyordu.
- Disk alanını yönetmek ve paylaştırmak için gerekli sürenin kısaltılması.
- Kritik uygulamaların, sürekli donanım arızası endişesi taşımadan çalıştırılmasına olanak sağlar.
- Veri yedeklerinin sistem dışında tutulması ile iş saatlerinde sistem performansında oluşacak yavaşlamayı bertaraf eder.
- Veri Geri Yükleme ihtiyaçlarında kolaylık sağlar.
- Arıza durumunda karşın sunucunuz erişilemez olsa dahi, elinizdeki verilere erişim imkanı sağlar.
- Daha yüksek verim için, birden fazla sunucunun veri depolama işleminde kullanılmasına gerek kalmaz.
- Sunucu yapısını daha verimli ve esnek kullanmanızı sağlar.
- Gereksinimleriniz değiştikçe ya da arttıkça kolaylıkla değiştirilebilecek ya da genişletilebilecek, yüksek performanslı ve esnek bir altyapı yaratır.
- Veri depolama sistemleri (RAID sistemleri olarak da bilinir) tarafından yapılan disk depolama işleminde veriler, veri depolama sistemi üzerindeki RAID ile yapılandırılan her bir disk sürücüsüne donanım arızasından kaynaklanabilecek ciddi veri kaybı sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırır.
- Veri depolama – (data yedekleme) işlemi ne kadar sıklıkta kullanılırsa, performans o kadar artar
- Bilgi işletim sisteminizin yönetim ve gözlemleme yükünü büyük oranda azaltır
Data Kasasının Amacı Nedir?
Genelde ofislerde bulunan kişisel evrakların yanı sıra değerli görülebilecek belgelerin korunması fotoğraf veya video kayıtları gibi başkalarının eline geçip kötü amaçlı kullanılabilecek özellikte olan verilerin saklanması amacıyla kullanılır.
Data Kasası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İster büro tipi kasa olsun ister ev tipi kasa veya kullanım amacı ne olursa olsun bir kasanın güvenirliği maksimum seviyede güçlü olması gerekmektedir. Data kasası hırsızlık, yangın veya doğal afet gibi durumlarda içerisinde bulunan değerli eşyaları saklaması gerekir. Data kasası alırken kasanın yanıltıcı özelliklerinden kaçınılmalı ve kasanın amacından uzaklamamalısınız. Data kasasında kasa kilitlerinde üst düzey şifreleme özelliği bulunmalı, dışardan herhangi bir saldırıya karşı mukavemeti sağlam olmalıdır. Aydın Çelik Kasa'da kendinize en uygun kasa modellerini bulabilirsiniz.